Der er 10 gode grunde til at stemme på Christian. Her er én af dem:
Selvfølgelig er respekt for loven og overholdelse af lovgivningen selve udgangspunktet for et velfungerende samfund.
Helhedsplanen for havnen, som byrådet vedtog i september 2021, ser spændende ud og skal give ”vandlinjen, vandkanten, og havnen tilbage til borgerne”, som det så smukt hedder i planen.
Men som bekendt gemmer djævelen sig i detaljen; de flotte visualiseringer i planen af, hvordan havnen kan komme til at se ud, er på ingen måde bindende for udviklingen. Det er kort og godt blot farvelade, som fik et enstemmigt byråd til at bakke op bag planen.
Djævelen i detaljen ligger i de lokalplaner og byggetilladelser, som følger efter helhedsplanen. De første lokalplaner er vedtaget og flere vil sandsynligvis følge de kommende år.
Som den udmærkede DR2-serie, ”Er der en arkitekt til stede?” har dokumenteret læser bygherrer ofte lokalplaner som fanden læser bibelen. Er en lokalplan ikke fuldstændigt entydig i sine krav til, hvordan et byggeri skal udformes, er mange private bygherrer desværre tilbøjelige til at bygge ensformigt, fantasiløst og firkantet – for det er nu engang det billigste. Man skal ikke google mange sekunder for at kunne finde mange eksempler på, hvor indbydende og spændende nye byggerier tager sig ud på farvestrålende computertegninger, når de er på projektstadiet – og hvor triste de så står i virkeligheden, når de er blevet bygget.
En af de første lokalplaner for havnens omdannelse er lokalplan 223, som fastlæggerne rammerne for byggeri på grunden i Fejøgade, hvor DK Beton lå.
I den plan hedder det sig om udformningen af nyt byggeri på grunden, at det max må være 24 meter højt mod Fejøgade og skal have følgende udtryk:
”Nybyggeri skal bearbejdes arkitektonisk gennem variation af facadeudtrykket ved f.eks. mønstermurværk, lameller, forskellige farver og sammensætning af materialer samt begrønning af facader. Herudover skal der i udformningen arbejdes med forskydning af facadepartier og tilføjes bygningselementer såsom indeliggende tagterrasser eller udhæng og altaner.”
Med sådanne retningslinjer er der ingen garanti for spændende nybyggeri på grunden. Tværtimod er der åbnet for stort set alle typer byggeri, bare facaden får en smule variation og der er et enkelt udhæng med lidt grøn pynt. Bygherren kan med Pinocchio gladelig synge: Der er ingen bånd, der binder mig.
I stedet bliver det så meget desto vigtigere, at der i byrådet sidder folk, som vil påtage sig at følge de nye byggerier på havnen nøje – og tør sætte foden ned, hvis kommunens administration lader de kommende bygherrer af huse på havnen slippe af sted med at bygge dræbende kedsommeligt.
Bliver jeg valgt til byrådet til november, vil med glæde påtage mig den opgave!
DK Beton på Fejøgade blev revet ned i februar 2025 og er den første synlige tegn på forvandlingen af havnen.
Vestensborg Allé 12, 4800 Nykøbing Falster.
Telefon 40 37 74 70. Mail: cs4800@outlook.dk